Economische vitaliteit Schagen groeit flink

Bron: Noordkop Centraal

Het centrum van Schagen is landelijk de grootste stijger als het gaat om economische vitaliteit. Dat blijkt uit de nieuwe Vitaliteitsbenchmark Centrumgebieden van Goudappel. Economische vitaliteit is het versterken en bereikbaar houden van de economische activiteiten in een regio. Goudappel brengt sinds 2015 iedere twee jaar de economische vitaliteit van de honderd grootste Nederlandse centrumgebieden in kaart. Dit doen zij op basis van 25 indicatoren behorend bij vier categorieën: ruimtelijke kwaliteit, voorzieningenaanbod, bereikbaarheid en demografie.

Schagen klimt van plek 74 naar 42 op de lijst. Het onderzoek wijst uit dat de stad, en de hele regio, profiteren van de aantrekkingskracht van naburige steden als Amsterdam en Haarlem. Dat meldt Stadszaken. Verder droeg de positieve bevolkingsprognose, een sterke vermindering van de leegstand, een compacter centrum en vergroening bij aan de stijging.

Scheerder vertelt dat de vergroening in het centrum van Schagen een belangrijke pijler was. “Steeds vaker worden maatregelen genomen om gemotoriseerd verkeer te verminderen en stadscentra te vergroenen en leefbaar te houden’, vertelt Guido Scheerder, adviseur retail & centrumontwikkeling van Goudappel.

Om de honderd centrumgebieden met elkaar te kunnen vergelijken, zijn deze onderverdeeld in drie categorieën, gebaseerd op het winkelgebied en het aantal inwoners: binnenstedelijke gebieden, grote centrumgebieden en middelgrote centrumgebieden. Schagen valt onder laatstgenoemde en stijgt binnen deze groep van plek achttien naar vijf.

 

Bron: Noordkop Centraal (https://noordkopcentraal.nl/economische-vitaliteit-schagen-groeit-flink/)

Schermopname_19-9-2024_10426_noordkopcentraal.nl Schermopname_19-9-2024_10426_noordkopcentraal.nl