Hard werken loont

Het verhaal achter de groene containers...

Wie kent ze niet, de groene afvalcontainers van Gouwenberg? Niet te missen in de Noordkop. Overal kom je ze tegen. Op bouwplaatsen en op de stoep, op een oprit, of onderweg op een tevens groene vrachtwagen. Die laatste gegarandeerd met een breed glimlachende chauffeur achter het stuur. Want de mensen achter die groene containers zijn blij. Ze kijken groen, denken groen en zijn groen. Hoe dat zo komt? Met trots vertelt eigenaar Hans Gouwenberg je alles over de mankrachten achter die opvallende kleur.

“Onze bedrijfsvoering werkt eigenlijk heel eenvoudig. In de allereerste plaats moeten de jongens het goed hebben. En met die jongens bedoel ik uiteraard ook de vrouwen die bij ons werken”, zegt Hans met een grote glimlach. “Ze zijn blij en tevreden, dan kan er veel. Daarom hoor je bij ons niet snel een ‘nee’. Daarnaast gaan we eerst ter plaatse kijken als de klant hierom vraagt. Dat wordt niet alleen gewaardeerd door de klanten, dat is voor ons ook fijn. Dan zijn we voorbereid en kunnen we overal op inspelen.”

Leef
Voor de start van het containerbedrijf moeten we in Schagen zijn, waar Hans op het erf van de ouders van een vriend het bedrijf startte. “Mijn maat was ernstig ziek en gaf mij het laatste zetje om voor mezelf te beginnen. Hij had niets meer te willen, zo zei hij, en ik had nog een toekomst. Daarop ben ik het gewoon gaan doen.”

Het pakte vervolgens zo goed uit dat het erf al snel te klein werd. Hans klopt aan in zijn woonplaats bij de gemeente Schagen, lichtte zijn plannen toe en vroeg hen om te helpen. Zij wezen hem vervolgens een plek aan op de Witte Paal. En zo geschiedde. In 2010 verhuisde Gouwenberg Containerservice naar een terrein wat toen veel te groot leek. Inmiddels is het klein. Hans: “Op de Zijperweg hebben we een extra locatie gevestigd van ruim 3000 m2 grond. En dat is nodig. Waar ik bij de start zelf op de wagen zat en alles alleen deed, werken we nu in een team van 16, hebben we 750 bakken in bezit en rijden er maar liefst twaalf vrachtwagen rond. Aan werk geen gebrek dus.”

Groene geheim
Maar ook aan medewerkers geen gebrek. En dat in een tijd van een zeer krappe arbeidsmarkt. Hoe dat kan? Dat is het groene geheim. Volgens Hans melden mensen zichzelf aan of ze bij het bedrijf mogen werken. “Ze horen via via dat het hier goed is, en dat klopt. Wij behandelen elkaar met respect, maar hebben vooral veel lol. Elke ochtend starten we de dag samen op met koffie. Op vrijdagmiddag doen we een borreltje en werken we extra op zaterdag, dan beginnen we die dag met gebakken eieren. Samen dingen doen, dat schept een band.”

Drive
Zowel zoon als dochter werken inmiddels mee in het bedrijf. Ze hebben dezelfde drive als hun vader. Het is nooit goed genoeg, de lat kan immers altijd hoger. Opvallend is dat ze alle drie werken in het hier en nu. De toekomst die komt vanzelf, is de gedachte. “Net wanneer ik denk dat dit het wel zo’n beetje is, komt er iets nieuws op mijn pad en groeien we toch weer een stukje groter. Ik laat het op mij afkomen. En in de tussentijd werken we gewoon keihard door. Want dat harde werken, dat loont. We zijn het levende bewijs.”

www.gouwenbergcs.nl (https://www.gouwenbergcs.nl/)

IMG_0794 kopie IMG_0794 kopie
IMG_0804 kopie IMG_0804 kopie
IMG_0778 kopie IMG_0778 kopie
IMG_0803 kopie IMG_0803 kopie