Reactie OFS sector Recreatie en Toerisme op Nieuwsbrief JessLokaal juli 2024: Loopt Schagen miljoenen mis aan Toeristenbelasting?

Aangeleverd door OFS sector Recreatie & Toerisme

Als OFS R&T zien wij geen aanleiding om excuses te maken aan JessLokaal. In de afgelopen jaren heeft JessLokaal geen enkele concrete actie ondernomen om het toeristisch product te ondersteunen of de kwaliteit van de benodigde voorzieningen te verbeteren. In plaats daarvan worden toeristische ondernemers jaarlijks belast met steeds hogere toeristenbelasting, alsof zij enkel een melkkoe zijn.

Het is opvallend dat toeristische plekken nu minder belast worden. Betekent dit dat JessLokaal de belasting toch te hoog vindt, of dat gasten van toeristische plekken minder gebruikmaken van de voorzieningen? JessLokaal had kunnen eisen dat de wethouder een onderbouwde schatting van de inkomsten uit toeristenbelasting presenteert, gebaseerd op een gedetailleerde begroting en investeringsplan. Een tarief moet immers op zo’n onderbouwing gebaseerd zijn.

In plaats daarvan lijkt het elk jaar een willekeurige verhoging te zijn, zonder enige concrete basis. Dit lijkt meer op koehandel dan op een weloverwogen beslissing. Ook al is er een coalitieovereenkomst, blijkt het blijkbaar niet noodzakelijk om deze na te leven. Waarom wordt hier niets van gezegd door uw partij?

Het is een taak van de gemeente om toeristenbelasting te handhaven, niet van de sector. Wij doen enkel een handreiking om de gemeente te laten inzien dat meer inkomsten kunnen worden verkregen door zelf wat korter op de bal te zitten i.p.v. maar weer te verhogen ten laste van de gasten die boeken bij bedrijven die wel gehoorzaam hun afdracht doen. Ook getuigt het niet van veel betrokkenheid bij de sector als er op zo’n manier excuses wordt gevraagd, terwijl de politiek zo nalatig is in ondersteuning van de sector. Wat heeft u de laatste 3 jaar gedaan voor de sector?

Wij hopen dat JessLokaal daadwerkelijk inzet toont voor de lokale toeristische ondernemers, om samen met de sector tot concrete oplossingen te komen in plaats van iedere keer de gehele sector in een kwaad daglicht stellen.

Aangeleverd door: OFS sector Recreatie & Toerisme

 

NIEUWSBERICHT JessLokaal
 

Loopt Schagen miljoenen mis aan toeristenbelasting?

Wethouder Erol zegt op korte termijn met passende maatregelen te komen

Het agendapunt over de verordening toeristenbelasting in de oordeelvormende vergadering van 11 juni jl. was opmerkelijk. Bij behandeling van dit agendapunt werd duidelijk, dat er grote bedragen toeristenbelasting niet in de gemeentekas belanden. Een vooraanstaand commissielid van de OFS schrijft zelfs over een bedrag van meer dan 3.000.000 euro.

JessLokaal verwacht in het 4e kwartaal 2024 van de portefeuillehouder een voorstel voor een gedegen onderzoek, dat moet leiden tot een sluitend plan van aanpak en controleproces. Een raadswerkgroep gaat helpen bij het formuleren van de onderzoeksvragen en het doen van suggesties en aanbevelingen.

In het coalitieprogramma staat dat over iedere overnachting toeristenbelasting afgedragen dient te worden. Dus over alle toeristische en zakelijke overnachtingen en overnachtingen van arbeidsmigranten, m.u.v. enkele kleine vrijstellingen. En dat gebeurt nu zeker niet.

Laten we ook nog even teruggaan in de tijd. In 2021 werd JessLokaal door de OFS afdeling Recreatie en Toerisme publiekelijk aan de schandpaal genageld. Nu ruim 3 jaar later zou een sorry door de sector aan het adres van JessLokaal op zijn plaats zijn, nu de sector zelf toegeeft, dat een aanmerkelijk bedrag niet wordt geïnd.

JessLokaal wil dat het traditioneel kamperen, dat een belangrijke cultuurhistorische waarde voor onze gemeente is, niet verder krimpt. Vandaar ons amendement om de toeristenbelasting van toeristische plaatsen niet te verhogen maar slechts te indexeren.

De raad, het college en de OFS, zijn er nu gelukkig ook van overtuigd dat de inning beter moet en er grote bedragen toeristenbelasting niet in de gemeentekas belanden. JessLokaal staat gelukkig niet meer alleen in dit pijnlijke dossier!


Bron: Loopt Schagen miljoenen mis aan toeristenbelasting? - JessLokaal (https://www.jesslokaal.nl/nw-32856-7-4469715/nieuws/loopt_schagen_miljoenen_mis_aan_toeristenbelasting.html?page=0)

OFS (16) OFS (16)