Derde generatie aan het roer

De familie Sneekes, wie kent er niet ientje van?

De familie Sneekes, wie kent er niet ientje van? Of misschien wel meer? De familienaam is een begrip in onze regio. Net als hun loonbedrijf, de firma die met trots de naam Sneekes draagt. Anno 2024 staat de derde generatie aan het roer van het bedrijf dat inmiddels ruim veertig vaste medewerkers telt en een groots en veelzijdig machine- en wagenpark. Het bedrijf dat hun opa ooit startte, omdat er simpelweg brood op de plank moest komen.

“Mijn vader begon ooit als veehouder en akkerbouwer op dit stuk grond waar de zaak altijd nog gevestigd is”, vertelt Sam. Hij was één van de negen kinderen (van de in totaal twaalf) die het bedrijf van zijn vader overnam. “Rond 1960 werd hij daarnaast loonwerker. Wij als kinderen hielpen van jongs af aan, bijvoorbeeld met melken. Ook mijn moeder droeg haar steentje bij door de telefoon op te nemen en de administratie bij te houden.”

De geschiedenis herhaalt zich wanneer Sam en zijn broers het bedrijf overnemen en zij hun kinderen meenemen naar de zaak. Zoon Jerry weet niet beter. “Ik ben er opgegroeid. Uit school, in de weekenden en vakantie gingen we altijd mee en hielpen we waar we konden. Dat ik de zaak in zou stappen voelde voor mij als iets vanzelfsprekends.” 

Generatie #3
In totaal telt de derde generatie 26 neven en nichten. Ongeveer de helft hiervan werkt binnen het familiebedrijf. Zeven van hen zijn in loondienst en zeven zijn inmiddels als firmant toegetreden. De enige vrouwelijke firmant is Carlijn. Zij begon haar werkzame leven niet binnen het bedrijf, maar besloot toen de mogelijkheid zich voordeed ook toe te treden. “Het mooie aan het werken met je familie is dat er altijd iemand is die achter je staat. Daarnaast hebben we dezelfde passie voor ons bedrijf en zijn de lijnen kort en krachtig.”

Neef Boy, net als Jerry en Carlijn tevens firmant, beaamt dit: “Juist omdat we zo op elkaars lip zitten, delen we veel. Dit brengt je organisatie verder. Want ook nieuwe ideeen en plannen worden direct verteld. Bijvoorbeeld over eventuele samenwerkingen, over potentiële opdrachtgevers, of over nieuwe elektrische materialen. Praat je erover, dan vul je elkaar al snel aan en kom je sneller tot acties en uitvoering.”

Loslaten
Nen maakt ook al jarenlang deel uit van het familiebedrijf. Na haar pensioen heeft ze haar taken groot en deels overgedragen aan twee van haar nichtjes. “Dat ik in de zaak zou stappen was helemaal het plan niet. Integendeel. Het werd echter drukker en drukker en toen ben ik het gewoon maar gaan doen en daar vervolgens nooit meer mee gestopt. Ik ben nog steeds betrokken bij het bedrijf in onder andere een adviserende functie.”

Tot nu toe dan. Want alhoewel de pensioengerechtigden, waarvan Sam en Nen er twee zijn, nog bijna dagelijks aan de Korte Ruigeweg te vinden zijn, is generatie drie verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering. Moeite hebben ze er niet mee. “Dat is het mooie aan een familiebedrijf, je bent en blijft altijd verbonden”, zegt Nen. “Bovendien heeft een bedrijf van tijd tot tijd veranderingen nodig. Wanneer alles het zelfde blijft, dan komt het niet goed. De wereld verandert nu eenmaal en daarin moet je meegaan.”

Sam is het daar volledig mee eens. “Natuurlijk vind ik er nog wel eens iets van. En soms zeg ik ook dat ze er even om moeten denken, maar door zelf besluiten te nemen en wellicht vergissingen te maken leren ze alleen maar.”

Jerry, Boy en Carlijn zijn hier trots op. Trots dat ze het nu zelf mogen doen, trots dat ze daarin vrij worden gelaten en vooral trots op het familiebedrijf. Jerry: “We mogen fouten maken, al doen we dat natuurlijk liever niet. Het vertrouwen dat ons gegeven wordt, daar gaan we zuinig mee om, net als met de zaak. Want wat ons betreft blijft Firma Sneekes (https://www.fa-sneekes.nl/) nog generaties lang binnen de familie.”

IMG_0630 kopie IMG_0630 kopie
IMG_1006 kopie IMG_1006 kopie