N99: Renovatie Kooybrug van start; 14 oktober 2024

Bron: Rijkswaterstaat

De Kooybrug in de N99 bij Den Helder is meer dan 30 jaar oud en toe aan een flinke opknapbeurt. Van 14 oktober 2024 tot eind april 2025 en nog een week in juni renoveert aannemer VolkerWessels in opdracht van Rijkswaterstaat de brug. Weggebruikers moeten in deze periode rekening houden met fors extra reistijd die kan oplopen tot 30 minuten op drukke momenten. De brug wordt tijdens de werkzaamheden niet bediend, waardoor schepen hoger dan 8,30 m om moeten varen.

Tijdens de renovatie (https://www.rijkswaterstaat.nl/wegen/projectenoverzicht/n99-renovatie-kooybrug-den-helder) worden de systemen voor het bedienen en besturen van de brug vernieuwd. Daarnaast worden ook de verkeersseinen en het wegdek op de brug vervangen. Hierdoor blijft de Kooybrug ook in de toekomst veilig en beschikbaar voor al het verkeer.

Hinder voor scheepvaart en wegverkeer
Vanaf maandag 14 oktober 2024 tot eind april 2025 en nog een week in juni 2025 wordt de Kooybrug gerenoveerd. In deze periode wordt de brug niet bediend. Dit betekent dat schepen hoger dan 8,30 m om moeten varen omdat ze niet onder het vaste deel van de Kooybrug kunnen doorvaren. Vaarweggebruikers worden geadviseerd om voor actuele informatie, ook over andere bruggen en sluizen, op de website Vaarweginformatie (https://www.vaarweginformatie.nl/frp/main/#/home) te kijken.

Wegverkeer moet in deze periode rekening houden met omleidingen en fors extra reistijd die kan oplopen tot 30 minuten op drukke momenten. De werkzaamheden worden in meerdere fases uitgevoerd, waarbij in elke fase de hinder voor het verkeer verschillend is. Over het algemeen geldt dat de Kooybrug overdag alleen richting Den Helder afgesloten is en richting de Afsluitdijk openblijft.

Nood- en hulpdiensten en bussen van Connexxion kunnen in beide richtingen gebruik blijven maken van de brug. Landbouwverkeer kan buiten ochtend- en avondspits ook in beide richtingen over de brug, tijdens spits alleen in de richting naar de Afsluitdijk.

Verkeerslichten er verkeersregelaars begeleiden hierbij het verkeer op de brug. (Brom)fietsers kunnen tot eind december 2024 overdag gratis gebruik maken van een veerpont over het Noordhollandsch Kanaal tussen de Rijksweg en de Oostoeverweg. Voetgangers kunnen dan gewoon gebruik blijven maken van de brug.


Nachtafsluitingen Kooybrug
De brug gaat gedurende de uitvoeringsperiode een aantal nachten helemaal dicht voor verkeer in beide richtingen. Deze nachtafsluitingen duren van 22.00 tot 05.00 uur. Doorgaand verkeer wordt dan omgeleid en nood- en hulpdiensten en bussen van Connexxion maken gebruik van de route via het terrein van de Marine.

Verkeer in de richting naar Den Helder wordt omgeleid via de N99 naar de N249 en de N9 of via de A7 naar de N248 en de N9. Deze omleiding geldt ook overdag. Verkeer in de richting naar de Afsluitdijk wordt omgeleid via de N9 en de N249 of N248. Gele borden langs de weg geven de omleidingsroutes aan.

Weekafsluiting Kooybrug
In juni 2025 is de Kooybrug een week lang helemaal afgesloten voor zowel voor de scheepvaart als het wegverkeer. Tijdens deze afsluiting wordt het val van de brug geconserveerd, waar goed weer voor nodig is. De exacte week moet nog worden bepaald.

Doorgaand verkeer wordt dan weer omgeleid en nood- en hulpdiensten en bussen van Connexxion maken gebruik van de route via het terrein van de Marine. Voor fietsers en voetgangers is de veerpont dan weer (gratis) beschikbaar.

Regio
Er wordt in de regio nauw samengewerkt met betrokken partijen zoals: gemeenten, provincie, ProRail en de nood- en hulpdiensten. Ook worden andere partijen in de regio zoals ondernemers zo goed mogelijk meegenomen in alle plannen. Op deze manier wordt er draagvlak gecreëerd voor de wijze waarop de renovatie van de Kooybrug wordt aangepakt.

Vorig jaar werden de werkzaamheden aan de brug nog uitgesteld, vanwege de zorgen over de bereikbaarheid van de regio. Rijkswaterstaat begrijpt die zorgen en staat in goed contact met ondernemers. Het werk moet echter wel gebeuren en ook veilig gebeuren. Het is nu zo geregeld dat de verkeerssituatie tijdens de werkzaamheden zo is dat de brug in de richting van de Afsluitdijk open blijft.

Meer informatie werkzaamheden Kooybrug
Meer informatie over de renovatie van de Kooybrug is te vinden op de projectpagina N99: renovatie Kooybrug Den Helder (https://www.rijkswaterstaat.nl/wegen/projectenoverzicht/n99-renovatie-kooybrug-den-helder). Binnenkort komt hier ook het volledige overzicht van alle fases en (nacht)afsluitingen te staan. Per fase wordt dan inzichtelijk gemaakt wat er afgesloten is, welke omleidingsroute er geldt en hoe lang de afsluiting duurt.

Bron: Rijkswaterstaat (https://www.rijkswaterstaat.nl/nieuws/archief/2024/07/n99-renovatie-kooybrug-van-start-14-oktober-2024)

kooybrug-omleidingskaart_tcm26-337474 kooybrug-omleidingskaart_tcm26-337474
kooybrug_tcm26-337473 kooybrug_tcm26-337473