Unanieme steun voor Toeristisch Investeringsfonds gemeente Schagen

Motie wordt unaniem aangenomen

Unaniem heeft de raad van de gemeente Schagen aangegeven dat er een Toeristisch Investeringsfonds in de gemeente Schagen moet komen. De politiek heeft in een op 11 juli 2023 unaniem aangenomen motie, de opdracht gegeven aan het college om binnen een jaar met een voorstel hiervoor te komen zodat het fonds in 2025 kan worden opgericht.

 

Kees de Wit, voorzitter OFS sector Recreatie & Toerisme: “Wij zijn ongelooflijk blij met deze ontwikkeling. De sector Recreatie & Toerisme heeft in de afgelopen periode gepleit voor een betere en structurele samenwerking tussen de gemeente Schagen en de sector. De sector wil de gemeente helpen met het verbeteren van de toeristische kwaliteit in onze mooie gemeente. Om dat te bereiken wordt gedacht aan het oprichten van een Stichting Toeristisch Investeringsfonds Schagen. Het geld uit dit fonds zal geïnvesteerd worden ten behoeve van allen die wonen, werken en recreëren in de gemeente Schagen. Zaken die de sector op kan pakken zijn bijvoorbeeld het realiseren van openbare toiletten, fietsenstallingen, verfraaien strandopgangen, fiets/wandelpaden en routes, straatmeubilair, uitkijktoren, organisatie en/of ondersteuning van evenementen, lokale toeristen ‘VVV’-app, Kustbus, infomagazine, digitale media (AI) enzovoort.”

 

Het voorbeeld voor de sector is de aanpak van Texel. Hier is al vanaf 2009 een toeristisch investeringsfonds. Een deel van de Toeristenbelasting wordt daar geïnvesteerd in het toeristische product, zie www.stiftexel.nl (http://www.stiftexel.nl). Op Texel zijn er al een paar prachtige resultaten geboekt, waaronder de realisatie van een uitkijkpunt, de Jurk en het scheepswrak, Koksopleiding (wonen/werken/leren), Fiets je tas vol lokale producten en een mountainbikeroute. De sector wil ook in de gemeente Schagen een deel van de toeristenbelasting investeren ten behoeve van de verbetering van de toeristische kwaliteit. Met die investeringen kan de toeristische belevingswaarde en de kwaliteit toekomstbestendig worden gehouden, ook voor de inwoners van de gemeente Schagen.

OFS (12) OFS (12)